Joukkueenjohtajat

Joukkueenjohtaja on joukkueen keulakuva ja johtaa nimikkeensä mukaisesti joukkuetta kaikissa muissa kuin valmennuksellisissa asioissa. Hänen täytyy olla selvillä kaikista joukkuetta koskevista asioista. Joukkueenjohtajan tehtävissä korostuu avoin yhteistyökyky kaikkien toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Joukkueenjohtaja on seuran virallinen edustaja joukkueessa. Hän on yhteyshenkilö seuran ja joukkueen välillä. Joukkueenjohtaja on kaikessa toiminnassaan vastuussa seuran hallitukselle seuran antamien ohjeistuksienmukaisesti, sekä toisaalla hänellä on seuran antamat oikeudet toimia tehtävässään. Hyvä ohjeistus luo myös turvallisuutta toimia.

Yksi joukkueenjohtajan tärkeistä tehtävistä on valmentajien työrauhan säilyttäminen, toimimalla linkkinä valmentajan ja vanhempien välillä. Tämän tehtävän ”pelisaannot” riippuvat aina valmentajien, joukkueenjohtajan ja seuran keskinaisista sopimuksista, jotka tulee saattaa kaikkien vanhempien tietoon.

Hyvän joukkueenjohtajan ominaisuuksia voitaisiin kuvata monin laatusanoin. Kuitenkin on hyvä muistaa ainakin muutama perusasia:

• Ole oma itsesi, asenteesi vaikuttaa muiden toimintaan

• Kuuntele ja jaksa kuunnella kaikkia

• Ole rehellinen, oikeudenmukainen ja tasapuolinen kaikkia kohtaan

• Ole luottamuksen arvoinen

Joukkueenjohtajalla on erilaisia tehtäviä, joissa hänen kannattaa käyttää apunaan muita joukkueen toimihenkilöitä sekä joukkueen vanhempia. On tärkeää, että heti joukkueen perustamisesta lähtien tehtäviä jaetaan ja niihin osallistuu mahdollisimman laaja joukko ihmisiä joukkueen tukiryhmästä (vanhemmista).