Futisjuniorit välipalakoulutuksessa Laureassa

5.11.2018

Lapset pääsivät oppimaan käytännössä terveellisen välipalan tekemistä.

Nuoren urheilijan kehittymisen perustan muodostavat harjoittelu, riittävä lepo ja oikea ravinto? Mutta millainen sitten olisi hyvä välipala, joka auttaa jaksamaan koulupäivän jälkeen treeneissä tai läpi pitkän turnauspäivän?

Hyvä ruokavalio ja terveelliset välipalat olivat aiheena välipalakoulutuksessa, jonka Laurea toteutti kahdelle ryhmälle 8 - 10-vuotiaita juniorijalkapalloilijoita. Välipalakoulutukset olivat osa restonomiopiskelija Piia Latva-Kiskolan opinnäytetyötä.

Ruokavalio kunnossa pienestä pitäen

  • Idea välipalakoulutuksesta on tullut lasten vanhemmilta ja valmentajilta. 8 - 10-vuotiaat ovat hyvässä iässä opettelemaan terveellisen ruokavalion perusteita, sillä pian he ovat murrosiässä ja harjoittelusta tulee tavoitteellisempaa, itsekin alle 10-vuotiaasta lähtien suunnistuksessa kilpaillut Latva-Kiskola kuvailee koulutuksen lähtökohtia.

Opinnäytetyönään hän toteutti kyselyn juniorijalkapalloilijoiden vanhemmille ja selvitti sitä, mitä lapset syövät, millainen on ateriarytmi, ja millaisia välipaloja he syövät harjoituksissa ja turnauksissa. Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa Latva-Kiskola toteutti kaksi pilottia välipalakoulutuksesta, joihin osallistuivat Nurmijärven Jalkapalloseuran T08-joukkue ja espoolaisen FC Kasiysin T08-09 -joukkue.

Parituntisen koulutuksen aluksi juniorit tutustuivat Latva-Kiskolan johdolla terveellisen ruokavalion aakkosiin; millainen on hyvä ateriarytmi, mistä muodostuu hyvä ateria ja millaisia eväitä kannattaa syödä turnauspäivän aikana.

  • Jalkapallo on kestävyyspainotteinen laji, joten tärkeää on, että ravinnossa on riittävästi hyviä hiilihydraatteja, Piia Latva-Kiskola kertoo.
  • Sen sijaan makeita välipaloja ja tällä hetkellä suosittuja proteiinipatukoita ja -rahkoja kannattaa välttää. Hyvä on myös muistaa, että välipala varmistaa riittävän energiansaannin päivän aikana, mutta ei korvaa lounasta tai päivällistä.

Uudet opit käyttöön keittiössä

Teoriaosuuden jälkeen tytöt pääsivät harjoittelemaan välipalan tekoa myös käytännössä Laurean Leppävaaran kampuksella sijaitsevan opetusravintola BarLaurean keittiössä. Ohjaajien johdolla he tekivät tuorepuuroa, sekoittivat terveelliset smoothiet valitsemistaan hedelmistä ja kasviksista sekä kokosivat maittavat välipalawrapit.

Lopuksi kokoonnuttiin maistelemaan itsevalmistettuja välipalaherkkuja ja kerrattiin päivän oppeja:

  • Tämä oli kiva koulutus ja hauskinta oli tehdä oma smoothie, kuvailevat FC Kasiysin pelaajat Frida, 8, ja Kertu, 10.

Myös hyvän välipalan rakennuspalikat jäivät hyvin tyttöjen mieleen:

  • Marjat, hedelmät, vihannekset ja leipä ovat hyviä välipaloja, mutta ei sellaista, missä on paljon sokeria. Ei kannata myöskään syödä herkkuja ennen harjoituksia, he jatkavat.

Mukana välipalakoulutuksissa oli myös joukkueiden valmentajia sekä pelaajien vanhempia. FC Kasiysin joukkueen valmentaja Tuukka Laakso piti koulutusta hyödyllisenä:

  • Mitä pidempi turnauspäivä on tai jos ollaan koko viikonloppu pelireissulla, on todella tärkeää huolehtia syömisestä. Jaksamisen kannalta me yritämme aina myös jättää pois kaiken sokeria sisältävän, kuten karkin ja välipalapatukat, hän tiivistää.

Katso video täältä.