Kasiysi mukana erotuomaritoiminnan kehittämisessä!

6.4.2023

2020- luvun aikana Palloliiton ja seurojen forumeissa yksi puhutuimmista aiheista on ollut haasteet saada pelinohjaajia ja erotuomareita riittämään peleihin. Pelaajamäärien ja sitä kautta pelien määrien kasvaessa myös erotuomareiden määrän tulisi kasvaa, että pelit saadaan johdettua läpi laadukkaasti. Valitettavasti määrän kasvamisen sijaan määrät ovat vähentyneet. 

Korona aiheutti monen konkarin lopettamisen ja uusia vastuunkantajia ei ole saatu riittävästi. Suurimmaksi haasteeksi on löydetty siirtymä pelinohjaamisesta erotuomaritoimintaan. Kasiysilläkin on ollut ehkä yksittäisiä kausia lukuunottamatta aina hyvä tilanne pelinohjaajien määrän suhteen, mutta valitettavan harva pelinohjaajista on halunnut jatkaa useampaa kautta putkeen saatika siirtyä Palloliiton erotuomariksi virallisiin U12 ja sitä vanhempien peleihin. 

Kaudelle 2023 Palloliito on vihdoin reagoinut.Kun me Kasiysissä kuulimme Palloliiton seuraerotuomari hankkeesta olimme hyvinkin vaikuttuneita tavoitteista sekä käytännöllisyydestä. Kasiysin näkökulmasta seuraerotuomari toiminta tarkoittaa sitä, että aiemmasta poiketen pystymme tarjoamaan toiminnassamme mukana oleville nuorille kilpailullisia U12-U15 otteluita tuomittavaksi. 

Hankkeeseen valittiin yhdeksän 2008-2005 välillä syntynyttä nuorta, jotka koulutettiin tehtäväänsä 29.3.2023. Koulutus oli kooste erotuomarin peruskurssista. Hanke mahdollistaa innokkaille nuorille helposti lähestyttävän polun kohti erotuomaritoimintaa. 

Pitääksemme nuoria mukana lajin parissa on ensiarvoisen tärkeää mahdollistaa eri keinoja ja polkuja. Pelinohjaaja. ja erotuomaritoiminta on yksi harrastamisen muoto siinä, missä pelaaminen tai valmentaminenkin. Tämän vuoksi asia kaipaakin huomiota. Jokaiselle ottelutapahtumiin osallistuvilla on suuri vastuu siinä, että pelinohjaajat ja erotuomarit kokevat itsensä merkityksellisiksi ja arvostetuiksi. FC Kasiysi on mukana tukemassa toimintaa omalla panostuksellaan ja tulee olemaan omien sekä muiden seurojen pelinohjaajien ja seuraerotuomareiden takana nimeämällä heille oman vastuuhenkilönsä, jonka tehtävänä on olla ottelutapahtumissa läsnä ja toimia nuorten apuna heidän mahdollisesti ensimäisessä työssään. Ole itsekin aktiivinen ja kannusta nuoria jotka joko ovat jo mukana toiminnassa tai harkitsevat siihen liittymistä.

Palloliiton uutinen
https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/seurat-valittu-kehittamaan-erotuomaritoimintaa-seurojen-sisalla/?fbclid=IwAR1jXdeRNaib8tIc7Knb5hWrYkLS9OdTnhqmLkVOXGE_1Z0GciRfZsm4COg

Jimi Mikkola / Juinioripäällikkö